Diumenge 13 de febrer de 2022, amb l’assistència d’una cinquantena de persones, fem la quarta sortida de la temporada 2021-22, en aquesta ocasió a Vilademuls, pels boscos de Vilademí.

Aparquem els cotxes un xic abans de Can Puig. Allà mateix podem veure un petit grupet de roures i aulines remarcables a tocar la bassa de l’Oliada, on s’hi abocava l’aigua residual de fer la premsada de l’oli, i a l’altre cantó del camí veiem, qui s’enfili al marge, el forn de calç de Can Puig. Passem a tocar Can Puig, una gran casa pairal molt ben conservada, i al davant el seu oratori amb xiprer, on encara s’hi pot llegir a la pedra “M HA MIQUEL PUIG A FET FER LO PNT ORATORI ANY A 21 FABRER 1691” i dins el reixat s’hi pot veure una figura del Sagrat Cor.

Ja podem dir que som dins el poblet de Vilademí, un grupet de velles cases amb la seva església de Sant Esteve. Passem de llarg, perquè aquesta vegada el que volem visitar són els forn de calç i de carbonet que anirem trobant en tot el camí per dins el bosc. En Carles Puncernau ens fa aturar en el primer forn de calç que trobem fora del poble per explicar-nos com feien la cuita de la calç, també més tard en la rajoleria de Can Barranc (no de Cal Bacallà) ens explica com era la feina de coure els rajols i les teules. Ens sortim un moment de la ruta per anar a admirar la font de Cal Bacallà, una construcció amb rentador, aixopluc i una petita torre, segurament per pouar l’aigua de la bassa. Ens aturem una bona estona per veure el forn de calç més ben conservat de la comarca, el d’en Puig, i escoltar les explicacions d’en Carles Puncernau. Per les bores del camí anem trobant petits forns de carbonet, molt ben indicats amb petits rètols que havia fet en Joan Pontacq. Quan anem travessant un bosc força impenetrable, ens fixem en un pi negre monumental, el pi del Reblinco, successor d’un altre  que fa temps hi havia hagut en el mateix lloc.

Arribem al poble de Vilademí i tornem als cotxes, el final d’una sortida circular molt planera i fàcil de fer. Ha estat un matí molt interessant.