El diumenge 16 d’abril, amb l’assistència d’unes quaranta persones, té lloc la sisena sortida de la temporada 2022-23, en aquesta ocasió fora de la comarca, pels municipis de Sant Julià de Ramis i de Sarrià de Ter.

Arribem amb cotxe fins el castell de Montagut, on en Pere Pujolràs, regidor de Sant Julià, ja ens espera. Havia estat professor a l’escola Pla de l’Ametller i ara ja està jubilat. És qui ens farà l’explicació de la història d’aquest castell, que anys enllà havia tingut un paper molt important en la defensa de la part nord de Girona. Amb permís de l’abundant vegetació que cobreix el seu entorn, ens acostem a les ruïnes de la torre d’homenatge, el pati d’armes i una part de la muralla, per intentar fer-nos una idea de com havia estat aquesta edificació.

Tot seguit, travessem la urbanització Golf Girona i ens aturem gairebé al final de les cases per veure la perspectiva del volcà i de Can Guilana. Hi ha una gredera que van comprar junt amb la casa per explotar-la. La riera Guilana és la que emplena la bassa que hi ha al cantó de la casa. Ens arribem fins al volcà on en Salvador Sarquella, des del mateix cràter, ens n’explica la formació i les seves característiques.

L’Assumpció Vila ens acompanya pel caminet antic d’anar de Can Guilana a Sarrià, i ens va detallant cada element interessant que anem trobant. Pel camí observem dos clots profunds: eren unes antigues pedreres. Arribem a Sarrià de Dalt, el nucli més antic de la zona. Passem pel cantó de l’església de Sant Pau, d’origen romànic. L’Assumpció ens explica que va ser destruïda durant la Guerra del Francès, i que a dins hi ha elements de Domènec Fita. Al seu costat veiem una antena de Radio Girona. Al davant hi ha Can Tomàs, casa principal del s. XV – XVI. Camí avall hi ha el molí d’en Tomàs, en la riera d’en Xuncla. Passem pel cantó de l’escola de Sarrià de Ter, que és dels anys setanta. Es va construir en aquesta zona per evitar les pudors i els perills d’asma que provocava l’empresa paperera Torras. Arribem a la plaça de la font de Can Nadal, a tocar el pont de l’autopista, on s’hi pot veure una sortida del TGV. L’Assumpció ens explica la història d’aquests entorns.

Arribem al Pla de l’Horta, a la Ciutat Jardí de les 100 cases blanques. En breus moments som a la vil·la romana. L’Assumpció Vila ens comenta que el Patronat de la Santa Creu és qui va fer els blocs dels habitatges, i que en l’inici de les obres van trobar-hi uns mosaics i els van dur al museu. Des de llavors fins ara, cada any s’hi han fet excavacions que han permès anar descobrint una part molt important de la història de Girona. L’Assumpció ens fa un recorregut per dins la vil·la romana amb tot detall d’explicacions i, per acabar, ens acosta fins a la necròpolis, romana i visigoda, que es va trobar als anys vuitanta del segle passat.

Tornem cap als cotxes que havíem deixat al castell. Passem per sota el pont de l’autopista on el president Carles Puigdemont va canviar de cotxe per anar a votar l’1 d’octubre de 2017 a Cornellà del Terri. El camí ara és tot de pujada i amb un bon solet. Hem fet una volta circular, d’uns 5,5 km, molt ben aprofitada.