El 28 de febrer el professor Albert Pons i Torres va ser l’encarrregat de glossar la biografia i l’obra poètica d’aquesta escriptora vinculada a la Renaixença mallorquina.
Estructurà la seva intervenció en dues parts.
La inicià amb l’esbós biogràfic de la poetessa : M.Antònia Salvà i Ripoll (1869-1958) va néixer a Palma de Mallorca, en una família acomodada. Òrfena de mare molt aviat, va viure a Llucmajor els primers sis anys de la seva vida. Durant la seva formació a Palma va aprendre tres idiomes, francès, italià i provençal. Als setze anys tornà a Llucmajor , a la seva possessió de “Sa Llapassa”. Entrà en contacte amb intel·lectuals de la Renaixença mallorquina com Miquel Costa i Llobera i Miquel Ferrà. Un altre gran referent fou Josep Carner que li prologà el seu poemari “Espigues en flor” (1926), la introduí en el Noucentisme barceloní i va tenir cura de fer una tria dels seus poemes per a l’“Antologia de la poesia de M.Antònia Salvà”, de la qual destacà com a característica “l’endreç” (la feina ben feta). M.Antònia Salvà també escrigué prosa “Viatge a Orient” (1907) i traduí del provençal l’obra de Frederic Mistral.
Segons Albert Pons “va ser una supervivent, dreçant-se contra el silenci que envoltava la literatura feta per dones” i “se la considera la primera escriptora important de la poesia catalana”.
La segona part de la conferència va estar dedicada a analitzar un dels poemes més significatius de l’autora, “El pi ver” (1934) del poemari “El retorn”.
El professor anà comentant els versos d’aquest poema que ens porta a rememorar el cicle vital i natural a través de la metàfora d’un pi fruitós el qual, fins i tot en la seva decadència, es manté persistent i ferm, malgrat que en el present el seu fruit és “migrat”. Tot això en un viatge poètic del passat al present.
Finalitzà la seva intervenció amb la lectura d’alguns poemes de l’escriptora.
Va ser una lliçó magistral, una anàlisi acurada i exhaustiva, com una degustació poètica, de la qual en vam gaudir tots els assistents que omplíem la sala, amb la presència d’un nombrós grup d’alumnat.
Si no vau poder assistir-hi us deixem un enllaç a Youtube on podreu gaudir-la: https://www.youtube.com/watch?v=MvXveZVGVa4