Sortida a Sant Esteve de Guialbes i Terradelles

El diumenge 8 de desembre de 2013 va tenir lloc una nova sortida del Cicle Conèixer el Pla de l’Estany, aquest cop a Sant Esteve de Guialbes i Terradelles, dos pobles del municipi de Vilademuls.
La jornada va començar amb una visita a l’escola de Sant Esteve de Guialbes. Es tracta d’un edifici construït l’any 1932, segons projecte de l’arquitecte Rafael Sánchez Echeverría. Es va explicar breument la història de l’escola, es van esmentar alguns dels seus mestres i es va insistir en la implicació de l’escola amb la vida cultural del poble. Aquesta escola, que a la dècada de 1990 va estar a punt de tancar per manca d’alumnes, va poder superar la situació i actualment té 63 alumnes.
A continuació es van visitar dues notables cases pairals: Can Vidal i Can Fort.
Can Vidal és una masia dels segles XVI-XVIII, amb una porta d’arc de mig punt amb dovelles i, a la façana lateral, dues finestres amb mascarons esculpits. A l’interior hi dues llindes d’interès, de 1589 i 1603. Aquesta casa conserva un interessant manuscrit d’Amer Masó, pagès de Sant Esteve, escrit entre 1755-1761, que dóna notícies dels fets de l’època i fa una crònica de la vida local d’aquests anys. Aquest manuscrit està digitalitzat i es pot llegir per Internet, a partir del web de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.
Can Fort és una masia dels segles XVI-XVII, amb una porta d’arc de mig punt amb grans dovelles. És la casa pairal dels Fort, un llinatge documentat al segle XIII i que es manté fins avui (27 generacions). Al cos sud, hi ha una galeria amb unes vistes magnífiques. Actualment és una casa de turisme rural, arreglada amb bon gust i encert.
La visita a Sant Esteve es va acabar a l’església parroquial de Sant Esteve, d’origen romànic (segle XII), molt reformada als segles posteriors. A l’interior es conserven les relíquies de sant Mer i, en ocasió d’aquesta visita, s’hi van poder exposar dues pintures sobre sant Mer de la pintora banyolina Carme Riera, de finals del segle XIX, que es conserven al monestir de Sant Esteve de Banyoles.
Acabada la visita a Sant Esteve, els participants a la sortida es van desplaçar a peu (una mitja hora) fins a Terradelles, on van visitar l’església parroquial de Sant Martí, del segle XVIII, que té un retaule modern. A Terradelles mateix van poder contemplar el molí de vent del Mas Alba, construït en maó, per bombar l’aigua d’un pou.
La visita va ser guiada per Jordi Galofré i va comptar amb la col·laboració, espontàniament oferta, de la soprano Helena Musté, que va cantar una peça del seu repertori a cada una de les dues esglésies visitades. La participació va ser de 95 persones.
Els organitzadors agraeixen les facilitats donades pels propietaris de Can Vidal i Can Fort, per la direcció de l’escola de Sant Esteve i per Mn. Pere Bach, la col·laboració d’Helena Musté i les aportacions fetes per Salvador Sarquella, Enric Estragués, Josep Gratacós i Antoni Torres.

 

Veure detalls de l’esdeveniment