Medalla d’Or a Josep M. Massip

El 19 d’octubre, en plenes festes de Sant Martirià, el nostre consoci Josep M, Massip rebrà la Medalla d’Or de la Ciutat.

Josep M. Massip i Gibert (Banyoles, 1948) és naturalista de vocació i autodidacte de formació. Durant anys va formar part de la junta del Museu Darder. Va estudiar a fons la fauna de Banyoles i comarca i va publicar el resultat dels seus estudis en tres llibres que són de consulta obligada per a tothom que estigui interessat en el tema: Els ocells (1980), Els mamífers (1983) i Els amfibis i els rèptils (1993), magníficament il•lustrats per la seva muller, Dolors Pinatella.

Josep M. Massip és soci del Centre d’Estudis des de l’any 1983. Com a soci, ha tingut una presència notable en la marxa de l’entitat, participant de manera activa en moltes de les nostres activitats, amb una gran disponibilitat sempre que se li ha demanat la col•laboració. En més d’una ocasió, ha representat el Centre d’Estudis en jornades o assemblees amb altres centres d’estudi. Ha participat activament en diversos Col•loquis de Tardor, molt especialment en el de l’any 2008, dedicat al llop, que va codirigir amb Julià Maroto. Com a gran especialista en el llop i el seu procés d’extinció a casa nostra, va publicar El llop i els humans. Passat i present a Catalunya (2011), que és una obra de referència sobre un tema que torna a ser d’actualitat.

Va tenir també una intervenció destacada en el cicle de sortides Conèixer el Pla de l’Estany, que va contribuir a planificar i, en el curs de les visites, solia intervenir amb explicacions de contingut naturalístic. L’any 2015 va ser un dels autors del llibre Conèixer el Pla de l’Estany. 24 sortides per conèixer i estimar la comarca, que recull algunes d’aquestes sortides, complementat més tard amb la publicació del llibre Iconografia religiosa del Pla de l’Estany (2022).

Josep M. Massip ha estat una persona molt activa en la vida cultural banyolina. Ha col•laborat amb assiduïtat als mitjans de comunicació, a la ràdio, a la televisió i a la premsa local (Butlletí de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos, Horizontes/Revista de Banyoles, El Bagant), comarcal (Butlletí municipal de Fontcoberta, Pla de l’Estany) i supracomarcal (Gavarres, Mètode, Les Garrotxes, Revista de Girona). La diversitat dels seus interessos l’ha dut a col•laborar a la publicació d’un llibre dedicat a la memòria de Montserrat Lavall (2007) i d’un llibret sobre els vitralls de Santa Maria dels Turers (2012).

Va ser pregoner de les festes de Sant Martirià (1995) i va rebre el premi Banyolí de l’Any a la Trajectòria Personal (2011) i el premi Joaquim Codina a la preservació del patrimoni natural, que atorga la Fundació Valvi (2012).

Des del Centre d’Estudi considerem molt encertada i oportuna la decisió municipal de concedir-li aquesta distinció tan merescuda, que compartim plenament.