Els dies 4 i 5 de juny de 2016 va tenir lloc la sortida final del curs d’història de Catalunya, que va consistir en una visita als escenaris de la batalla de l’Ebre.

Abans d’iniciar aquesta visita es va aprofitar el viatge per visitar el Celler Cooperatiu del Pinell de Brai, un magnífic exponent de l’arquitectura modernista industrial, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí i autor de molts altres cellers cooperatius. A més, vam poder contemplar el fris de Xavier Nogués sobre l’elaboració del vi i de l’oli.

La visita pròpiament dita al escenaris de la batalla de l’Ebre va començar al Centre d’Interpretació 115 dies (que són els dies que va durar aquesta batalla), a Corbera d’Ebre. Molt ben instal·lat en un edifici de nova planta, aquest centre d’interpretació explica el desenvolupament d’aquesta batalla, tant des del punt de vista bèl·lic com polític, detalla les diverses accions bèl·liques, planteja les motivacions i les conseqüències dels fets i situa els esdeveniments en el seu context històric.

A continuació es va fer un recorregut pel Poble Vell de Corbera d’Ebre, per poder contemplar in situ les conseqüències devastadores dels bombardejos a què va estar sotmesa aquesta població, que va quedar pràcticament destruïda. La jornada es va acabar amb una visita al lloc de comandament del Coll de Moro, des d’on el general Franco va dirigir l’ofensiva de les seves tropes.

Després de fer nit a Tortosa, on vam poder contemplar el polèmic monument que commemora la victòria franquista a la batalla de l’Ebre, la visita va continuar, l’endemà, amb una anada a les restes del campament del XV Cos de l’Exèrcit Popular Republicà, des d’on el tinent coronel Tagüeña va dirigir la retirada de tropes republicanes derrotades, el novembre de 1938. Vam visitar a continuació les Trinxeres de les Devees, on es va poder observar el traçat de les trinxeres i la construcció de refugis. La visita va continuar al Memorial de les Camposines, un monument en memòria dels 30.000 morts que va ocasionar aquesta batalla, amb unes plaques amb els noms dels soldats morts que s’han pogut trobar i identificar i que conté també una ossera amb les restes humanes que es continuen trobant per la zona.

L’itinerari es va acabar visitant el refugi antiaeri de la Font Gran, a Benissanet, magníficament recuperat, on vam poder veure un documental explicant com s’havia construït aquest refugi.
En conjunt, la visita va evidenciar la bona tasca del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, constituït el 2001, que s’ha proposat recuperar la memòria històrica de la batalla i difondre-la.