La primera sortida va tenir lloc el diumenge 2 d´octubre amb el tema de referència sobre la literatura trobadoresca i la llegenda del Comte Arnau.

La zona que vam visitar és un dels focus de la llegenda Arnaldiana, centrada en un personatge que representa l´estament feudal que s´excedeix en els “mals usos” i no paga la soldada als seus serfs.

Vam iniciar la visita al museu del comte Arnau de Gombrèn, que compta amb un audiovisual molt il.lustratiu i una exposició de les peces trobades en les excavacions del castell de Mataplana.

A continuació el guia que ens acompanyava ens va dirigir al “gorg dels Banyuts”, un indret feréstec on s´apareixia el comte Arnau .

Al castell de Mataplana , cort trobadoresca i casal il.lustre d’aquella nissaga, que va ser excavat durant els anys 80 i 90 del segle XX, ens vam endinsar en la seva història i vam trepitjar les estances que es conserven d´aquell castell-palau, que va tenir la seva esplendor en els segles XII i XIII.

La sortida va finalitzar al santuari de Montgrony, on vam dinar , que és un altre indret significatiu de la llegenda, que explica la seva construcció i excavació a la roca viva del centenar d´escales per part dels serfs del comte.

A l’església romànica de sant Pere vam llegir i recordar els textos literaris que han immortalitzat la llegenda: “la cançó” recollida per Milà i Fontanals i uns fragments del “Comte Arnau” del poeta Joan Maragall”.