1.Conferència de Gemma Rigau i Oliver sobre la Gramàtica Catalana de l´IEC

La catedràtica de Filologia Catalana de la UAB Gemma Rigau i Oliver, Presidenta de la Comissió de Gramàtica de la Secció Filològica de l´IEC, va venir a presentar-nos la Nova Gramàtica i les principals característiques d´aquesta magna obra de publicació recent, aquest divendres 28 d´abril.

Una obra complexa i extensa que s´ha gestat al llarg de prop de 20 anys i ha representat un gran esforç de consens.

La Gramàtica s´ha dissenyat a partir d´una visió de conjunt de l´estructura de la llengua: Fonologia, Morfologia i Sintaxi. No inclou l´ortografia, que es publicarà a finals de maig.

Pròximament sortirà una versió essencial en línia Gramàtica essencial de la Llengua Catalana i posteriorment la Gramàtica bàsica.

La professora va insistir en el fet que la Gramàtica prescriptiva és una eina que es basa en la descripció gramatical. En la redacció d´aquesta obra s´ha tingut en compte la variació dialectal i funcional.

Va destacar la frase del professor Joan Solà “La norma és un instrument que ens ajuda a desplegar una llengua viva i activa”.

I és que, tenir una Gramàtica posada al dia ens ajuda, però “què salva la llengua és el seu ús” i això depèn de nosaltres, tal com va insistir la codirectora de la Gramàtica, Gemma Rigau.

2.Fontada (Esbartada) a la Font del Salt d´en Vila. Dissabte 29 d´abril

A la Font del Salt d´en Vila, el 20 de juliol de 1884, va tenir lloc una vetllada literària en què Jacint Verdaguer i els seus “Amics de Banyoles” es van reunir per llegir i parlar de poesia. Mossèn Cinto els oferí algunes primícies de Canigó, el gran poema èpic que estava escrivint i motiu pel qual sojornà una setmana a Banyoles, aplegant material per incorporar-lo a la seva obra.

Hem volgut tancar el curs recordant aquest fet, donat que la darrera conferència es va dedicar a aquest poeta.

Hi havia un altre motiu: l´arranjament del paratge de la font i entorns per part del Grup de Treball i Recuperació del Patrimoni.

Per tot això ens vam reunir, aquest dissabte a la tarda, en el mateix indret, per llegir fragments de Canigó i altres poemes de Mn. Cinto. No hi van faltar “A mos amics de Banyoles”, “A la Verge del Mont”, “La barretina”, “Vora la mar” i el magnífic “Epíleg” de Canigó.

Aquesta entranyable vetllada es va cloure amb un refrigeri (gentilesa de l´Ajuntament de Porqueres i del Centre d´Estudis Comarcals de Banyoles) i un brindis per un final de curs molt satisfactori i participatiu.